Den kinesiska miljonären som bara köpt en $ 170 miljoner målning brukade vara en taxichaufför!

Video: Den kinesiska miljonären som bara köpt en $ 170 miljoner målning brukade vara en taxichaufför!

Video: Den kinesiska miljonären som bara köpt en $ 170 miljoner målning brukade vara en taxichaufför!
Video: This Guy Went From $0 to Billionaire By Starting A Toy Factory In China (#372) - YouTube 2023, Oktober
Den kinesiska miljonären som bara köpt en $ 170 miljoner målning brukade vara en taxichaufför!
Den kinesiska miljonären som bara köpt en $ 170 miljoner målning brukade vara en taxichaufför!
Anonim

Konstvärlden blev bedövas tidigare i veckan när en berömd Amedeo Modigliani-duk sålde för 170,4 miljoner dollar till en mystisk kinesisk miljardär. Vid tidpunkten för försäljningen släppte Christies inte köparens namn. Vi har sedan lärt oss att köparen var Liu Yiqian, en tidigare taxichaufför blev miljarder som nyligen har blivit upptagen för sin konstinköp.

Den 52-årige kinesiska miljardären lade sina bud via telefon från Shanghai för 1917-18-målaren "Nu Couché" under New York City-auktionen. Priset på 170,4 miljoner dollar var nästan 100 miljoner dollar mer än den tidigare auktionsposten på 70,7 miljoner dollar för en Modigliani-målning.

Liu och hans fru, Wang Wei, anses i stor utsträckning vara den typ av konstsamlare som har så mycket pengar att de bara köper de dyraste bitarna. De är inte sådana samlare som kan kallas konstkunnare. Liu är medveten om vad människor i konstvärlden säger om honom. Han kallar faktiskt sig en "tuhao" - en kinesisk term för någon som kom i pengar men har inte förvärvat samma nivå av kulturell förfining. "Nu Couché" är det dyraste konstverket i parets samling.

PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images
PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images

Liu har en ganska vild trasa till rikedom. Han föddes i en arbetarklassfamilj i Shanghai och gick ut ur skolan när han var 14 för att hjälpa sin mamma sälja handväskor på gatan. Snart tänkte han ut ett sätt att göra påsarna billigare och därför sälja mer av dem än andra säljare. Det var inte länge innan hans mamma kunde hyra sin egen butik på grund av Lius idéer och förbättringar i sin verksamhet. Samtidigt köpte Liu också en taxi och arbetade outtröttligt som förare. Hans liv började förändras under 20-talet när han gjorde sin första investering på aktiemarknaden. Den initiala investeringen växte till två miljoner yuan och startade honom på vägen till miljardären han är idag. Liu har lyckats genom aktiehandel i fastigheter och läkemedel. Liu har en nettovärde på 1,5 miljarder dollar.

Liu och hans fru har spenderat sina pengar på att bygga sin konstsamling. Han har en ganska strategi för att identifiera verk som är värda att bjuda på. När han ser andra budgivare bjuder, kastar han ett bud i blandningen. Vad som har resulterat är en samling full av sällsynt kinesiskt konstverk. Paret har byggt en stor samling av både modern och traditionell kinesisk konst, som de visar i sina två Shanghai-museer.

Liu samling innehåller en silke hängande kallad en thangka som går tillbaka till 15th århundrade. Han köpte den här delen för 45 miljoner dollar på auktion i Hongkong 2014. Köpet gjorde rubriker eftersom det satte rekordet för det högsta priset som betalades för kinesiskt konstverk på auktion.

Den föregående posten hölls också av Liu. Han köpte en Ming-dynasti porslinskupa känd som en "kycklingkopp" för 36,3 miljoner dollar. Berättade att han verkligen ville ha koppen så att han kunde se hur det känns som att dricka te från det. När han lade upp bilderna på honom nippade te från denna kopp på nätet, orsakade det en uppror.

Åh, och för båda dessa rekordinställningar köpte Liu sitt American Express-kort. Kan du föreställa dig de belöningspunkter som han har rackat?

Liu motiverar sina inköp genom att hävda att han återvänder föremål till Kina som har tagits eller plundrats från sitt land under de senaste århundradena.

Rekommenderad: