Det otroliga fallet från nåd av tidigare LA Kings Ägare Bruce P. McNall

Det otroliga fallet från nåd av tidigare LA Kings Ägare Bruce P. McNall
Det otroliga fallet från nåd av tidigare LA Kings Ägare Bruce P. McNall
Anonim

Bruce P. McNall gjorde en förmögenhet på 1970-talet genom att sälja orörda antika mynt till samlare. Han parlayed den rikedom och status i sport, blir ägare till både NHL: s Los Angeles Kings och CFL: s Toronto Argonauts, och vann den mest prestigefyllda thoroughbred hästkapplöpningen i Frankrike. Han producerade också flera Hollywood-filmer, inklusive Helg på Bernies och Manhattanprojektet. Och i gott skick ägde han flera bostäder och en Boeing 727.

Sedan, i en blixt, försvann allt. Plötsligt hade McNall ingenting, en position som han aldrig någonsin hittat sig i förut. Så vad hände just? Hur förlorade en kille som hade stora kändisar som Tom Hanks, Kurt Russell och Goldie Hawn på kortnummer? Och kanske mer imponerande, hur var han kvar i Hollywoods goda grejer?

Det är verkligen tack vare hans fantastiska nätverksförmåga. Mannen är en schmoozing maskin. McNall byggde upp sina rikedomar genom sin charm och hjälpte till att öka sitt arbete via bankirer och mäklare. Han använde kungarna som ett sätt att låna upp miljoner dollar och som ordförande för ligastyrelsens styrelse (näst högsta ställning i NFL) övertalade han både Walt Disney Company och Wayne Huizenga, grundare av Blockbuster, att köpa NHL-lag också.

McNall parade de kändisar som han visste med bankers pengar. Det verkade som en win-win; bankerna fick gnugga armbågar med A-listers, medan stjärnorna fick pengar för att driva sina intressen. Huvudproblemet: McNalls företag slutade tjäna pengar på 1990-talet, och 1994 tvingades han i likvidation för att försummelse 160 miljoner dollar i lån.

McNall, som föddes den 17 april 1950 i Arcadia, Kalifornien, utvecklade ett intresse för att förhandla antika mynt som barn. Han studerade romerska historien vid UCLA, och vid sin mitten av 20-talet hade han en myntbutik på Rodeo Drive. Snart reser han världen på jakt efter mynt med Texas-finansieraren Nelson Bunker Hunt. Det var Hunt som introducerade McNall till silver-, sport- och hästvärlden.

Trots att han bara var 24, följde McNall adagen "spendera pengar för att tjäna pengar". År 1974 betalade han 420 000 dollar - en summa som var fyra gånger mer än den tidigare rekordet - för Athena decadrachm, från det femte århundradet B.C. Det är världens sällsynta mynt. Han köpte kungarna för 15 miljoner dollar och kom då överens om att betala Wayne Gretzky så mycket över 10 år att han skulle komma över från Edmonton Oilers.

Getty Images
Getty Images

Gjorde snabba vänner med Gretzky, McNall gick in med The Great One på Argonauten 1991. Tillsammans med skådespelaren John Candy köpte trioen laget för 5 miljoner dollar och signerade omedelbart Rocket Ismail, en elektrifierande bred mottagare och återvändande man från Notre Dame, till ett fyraårigt kontrakt på 18,2 miljoner dollar. Flyttet var anmärkningsvärt av ett antal anledningar: det var massor av pengar för att ge en spelare i den tiden, och innan han loggade med argonauterna spelade Ismail i NFL. Det faktum att han bultade från den mer etablerade ligan är ytterligare testamente för McNalls suave business savvy.

Som L.A.s hockeyspel innehöll Kings hemspel naturligtvis många kändisobservationer. Kanske drivs av fans som vill få en glimt av Hollywood-livsstilen, höjde biljett- och varuförsäljningen. McNall övertygade Michael D. Eisner, Disneys ordförande, om att starta ett expansionsteam i Anaheim 1993. McNall fick en $ 25 miljoner återbetalning från Disney för att acceptera ett lag i sitt hemland.

Men för allt det spenderade McNall Kings Kings aldrig pengar när han ägde dem. Den största orsaken till detta var att laget fick gaffla över mycket pengar för att spela sitt hemspel i Great Western Forum, som ägdes av dåvarande Lakers ägare Jerry Buss. Alla som har varit i ett Lakers-spel vet att de gör extravagans till max.

Samtidigt förstärktes McNalls myntinsamlingsverksamhet genom att skapa konstant höga värden för de gamla mynt som han peddled. Han gjorde detta genom att introducera sina investerare till en marknad dominerad av samlare. Marknaden föll i slutet av 80-talet, så McNall vände sig till bankerna, särskilt Merrill Lynch, och ökade nästan 49 miljoner dollar i aktiebolag. Men McNall kunde återigen inte få vinsten som han trodde att han kunde, och de två första fonderna likviderades. Men även om dessa pengar förlorade pengar gjorde McNall fortfarande en del för sig själv, eftersom företagen betalade honom för att hantera och samla mynt.

Gary Newkirk / ALLSPORT
Gary Newkirk / ALLSPORT

Som det visade sig var myntbolaget på väg att lösa sig i trubbel. I december 1993 berättade Bank of America för McNall att han hade gjort sig skyldig till ett lån på 90 miljoner dollar som säkerhetskänns av kungarna. om han inte sålde laget i slutet av månaden skulle Bank of America tvinga konkurs mot dem.

McNall fann äntligen ett företag att sälja till: Telecommunications Company IDB Communications Group, som just hade gått ihop med LDDS Communications. Bank of America finansierade slutligen 50 miljoner dollar av köpeskillingen på 60 miljoner dollar för en andel på 72 procent.

Även om McNall var tvungen att ge upp kontrollen av äganderätten till laget kunde han fortfarande hänga på de andra 28 procenten av sin insats och förblev president och guvernör en gång efteråt. Domstolsdokument visar att banken tog upp 60 miljoner dollar i intäkter och en annan 12,5 miljoner dollar från Disney, halvdelen av betalningen för att expandera till Anaheim med Mighty Ducks. Bank of America tog också en andel på 10 procent i LDDS Communications.Och i något bra nyheter för McNall släppte banken honom från det återstående kravet på 30 miljoner dollar, så han kunde använda den säkerheten för att betala andra borgenärer.

Men det var den enda ljusa platsen för McNall. Hans filmbolag, Gladden Entertainment, tvingades till konkurs. Bara två veckor efter att kungarna såldes hade McNall tre separata banker som arkiverade för kapitel 11.

Mr. McNalls imperium kom snabbt och olyckligt. Den federala storjuryen hade väckt talan om sina affärsrekord och hans medarbetare. Hans filmbolag Gladden Entertainment, skapare av "Mr Mom" och "The Fabulous Baker Boys", tvingades till konkurs i april av skuld. Ungefär två veckor efter att kungarna såldes, lämnade tre av McNalls banker, Credit Lyonnais, IBJ Schroder och European American Bank en ansökan om ofrivillig konkurs, ett ärende som sedan omvandlats till en omorganisering av kapitel 11.

McNalls undergång orsakade också problem för Merrill Lynch. Numismatic, McNalls myntbolag, avgick som generell partner, och under sortering genom inventeringen fann Merrill Lynch att 399 mynt (ett värde på 3,3 miljoner dollar) saknades från World Coin Fund. Det ledde till en rättegång från investerare; en andra kost följde, den som anklagade Merrill Lynch och McNall för att förvärva mynt i fonderna olagligt. McNall bekräftade dessa anklagelser i en intervju där han sa att han smugglade mynt från utlandet och att huvuddelen av mynt i två Merrill Lynch-medel togs olagligt. Sedlarna blev så småningom återkrävda av deras rättmätiga ägare, som McNall hade betalat 100 000 dollar per månad. Han fick förmodligen åtminstone några av pengarna från att ta ut en Merrill Lynch-fond på 4 miljoner dollar för hans köp av dessa mynt, sedan kopplade pengarna till ett schweiziskt företag som han ägde. Mycket snyggt!

Den 14 december 1994 anklagade Bruce McNall sig för fem saker av konspiration och bedrägeri och erkände att han tvingade sex banker på 236 miljoner dollar under en tioårsperiod. Han dömdes till 70 månader i fängelse, även om han kom ut 13 månader tidigt på gott beteende. Hans bedrägliga utgifter drog ner till kungarna, som laget inlämnades för konkurs 1995 och var kvar i svåra ekonomiska strax i flera år efter.

I fängelse besökte McNall av vänner som Gretzky, Kurt Russell och Goldie Hawn, och fick brev och välbehag från Eisner, Tom Hanks och TV-producent Barry Kemp. År 2003 skrev McNall en bok kallad Roligt medan det varade: Min uppkomst och fall i landets berömmelse och förmögenhet, och fortsätter fortfarande att arbeta inom filmindustrin, om än i en mycket mindre produktionsroll. Idag har han en blygsam värdighet på 3 miljoner dollar och driver ProCon.org, en välgörenhet som enligt webbplatsen är "dedikerad till att främja kritiskt tänkande, utbildning och informerat medborgarskap genom att presentera kontroversiella frågor i en enkel, icke-partiell, främst pro-con-format."

Förhoppningsvis är McNall lite jämnare än den här gången, men en sak är förvisso: Om han kommer i trubbel har han gott om vänner som han kan ringa på för stöd.

Rekommenderad: