Tidigare college idrottsmän att se omkring $ 1600 vardera från $ 60 miljoner EA Sports Settlement

Video: Tidigare college idrottsmän att se omkring $ 1600 vardera från $ 60 miljoner EA Sports Settlement

Video: Tidigare college idrottsmän att se omkring $ 1600 vardera från $ 60 miljoner EA Sports Settlement
Video: 🌀 The Founders | Sports Documentary - YouTube 2023, Oktober
Tidigare college idrottsmän att se omkring $ 1600 vardera från $ 60 miljoner EA Sports Settlement
Tidigare college idrottsmän att se omkring $ 1600 vardera från $ 60 miljoner EA Sports Settlement
Anonim

Under många år kunde man i alla åldrar hitta i den senaste versionen av EA Sports NCAA Football eller Basketball-spel i sovsalar, frathus och mangrottor runt om i landet. Väntar på att den senaste versionen ska släppas var en tradition för dem som inte kunde vänta med att få händerna på den nyaste upplagan av spelen.

Roligt kom till ett slut när Ed O'Bannon inledde en rättegång mot NCAA, Collegiate Licensing Company och EA Sports 2009 för att använda sin likhet för kommersiella ändamål. Tusentals andra tidigare spelare gick med i kostymen, och EA Sports fick slutligen sluta göra matcherna.

Trots att företaget slutade göra matcherna rasade domarna i åratal. Det verkar som om de kanske äntligen har upphört. En uppgörelse för 60 miljoner dollar har tilldelats spelarna och är äntligen redo att utbetalas till dem som ställer in ett giltigt krav.

Spelare vars likhet uppträdde i EA Sports NCAA fotboll eller basketspel från 2003-13 var berättigade. Av de påståenden som lämnades in var 24.819 bestämda att vara giltiga.

Om spelarna trodde att de skulle bli rika på rättegången kommer de att bli mycket besvikna. Efter att advokaterna har tagit 30 procent av förlikningen kommer varje tidigare spelare som lämnat in en ansökan att få ungefär 1 600 USD.

Yep - bara $ 1600 dollar.

Stephen Dunn / Personal (Getty Images)
Stephen Dunn / Personal (Getty Images)

Men varje tidigare spelare kommer inte att få samma andel. Den exakta betalningen bestäms av när han uppträdde i spelet och i vilken utsträckning deras likhet användes. Spelare som agerade som ledare, som O'Bannon, kommer att få mer (cirka $ 15 000). Tjugo en spelare kommer att få $ 5 000 för att fungera som representanter för klassaktivitet.

EA Sports and Collegiate Licensing Company hade kommit överens om en uppgörelse på 40 miljoner dollar 2014. En lösning uppnåddes slutligen med NCAA för 20 miljoner dollar. År 2015 godkände den amerikanska tingsrättens domare Claudia Wilken en samlad uppgörelse på 60 miljoner dollar.

NCAA försökte argumentera att spelaren likheter inte var vad som gjorde matcherna och att det inte fanns någon marknad för likheterna hos spelarna. Denna invändning tog en träff när dokument från EA Sports lämnades in som visade att det var likheter och namn på spelare som spelare ville ha.

EA Sports var till och med villig att betala mer för att använda specifika spelare, men NCAA ansåg att det skulle ha negativ inverkan på karaktären och kvaliteten på deras respektive spel.

Wilken var oense och i sitt beslut öppnade dörren för spelare att få stipendier som täckte hela kostnaden för närvaro, inklusive levnadsutgifter som inte tidigare hade tillåtits. Skolor kan också lägga upp till $ 5000 i förtroende för spelare per år av behörighet.

Många har varit kritiska till de involverade spelarna, inklusive tidigare spelare, och har sagt att den relativt låga summen av pengar inte är värt att döda bort de populära spelkonsekvenserna. Hade avvecklingen varit närmare vad som bad om, kan dessa spelare tänka annorlunda. Sökande i O'Bannon-kostym hade sökt en tredjedel av de sammanlagda intäkterna från basket- och fotbollsspel.

Uppskattningar har NCAA fotboll generera någonstans från $ 80-125 miljoner per år.

Rekommenderad: