Hur illa är det att kvinnliga filmstjärnor tjänar så mycket mindre än sina manliga kontorsdelar?

Video: Hur illa är det att kvinnliga filmstjärnor tjänar så mycket mindre än sina manliga kontorsdelar?

Video: Hur illa är det att kvinnliga filmstjärnor tjänar så mycket mindre än sina manliga kontorsdelar?
Video: Movie Extras Who Screwed Up An Entire Scene - YouTube 2023, Oktober
Hur illa är det att kvinnliga filmstjärnor tjänar så mycket mindre än sina manliga kontorsdelar?
Hur illa är det att kvinnliga filmstjärnor tjänar så mycket mindre än sina manliga kontorsdelar?
Anonim

Löneskillnaden mellan kvinnor och deras manliga motsvarigheter i underhållningsindustrin har varit ett hett ämne sedan Jennifer Lawrence släppte lite ånga på det på Facebook några veckor tillbaka. Många människor har lurat på att vi bör bry oss om att en filmstjärna som Lawrence gör ett par miljoner mindre än hennes manliga co-star i en film. Men en ny historia i forbes visar att inte bara löneklyftan Lawrence talade om ett verkligt, kvantifierbart fenomen, men det påverkar också mer än bara stora filmstjärnor …

Jason Merritt / Getty Images
Jason Merritt / Getty Images

Men först, filmstjärnorna. Skillnaden i lön som diskuteras av Jennifer Lawrence och andra är inte bara en del av deras individuella fantasi. På Amerikanska hustle, till exempel, fick Lawrence och hennes co-star Amy Adams en 7% skiva av filmens vinster - trevligt tills du anser att Christian Bale och Jeremy Renner fick 9%. Och det är bara ett exempel på en trend som sträcker sig tillbaka årtionden, hänförlig till en mängd diskriminerande faktorer i den mandominerade världen av film- och tv-industrin i Hollywood. Och det är inte bara på lönedagen att kvinnor i Hollywood känner krammen, det är också på uthyrningsdag, med bara 28,1% av rollerna i de högst upptagna 100 filmerna som släpptes förra året fyllda av kvinnor. Människor (särskilt kvinnor) av färg är ännu värre i filmer, med bara 17 av de 100 filmerna med talrollerna för någon "underrepresenterad etnisk grupp" alls, en ganska pinsam situation med tanke på mångfalden av publik i USA och över hela världen värld.

Om du drar in en typisk medelklass inkomst eller mindre, kan det vara svårt att scrounge upp mycket sympati för Jennifer Lawrence och Amy Adams. Men klyftan för könsrepresentation sträcker sig hela vägen till arbetare som gör filmer möjliga, som designers, kamerans operatörer, redaktörer, och om och om och om och om (som du redan vet om du har satt igenom en avslutande krediter kollar nyligen ). Kvinnor utgör bara "1,9% av styrelseledamöterna, 11,2% av författarna och 18,9% av producenterna", många av dem mindre generöst kompenserade än sina manliga motsvarigheter. En anledning till detta är att i en bransch som är så blatant dominerad av män, kan de kvinnor som har turen att få sina jobb känna sig mindre säkra i dem och mindre benägna att kräva högre löner, även om en sådan efterfrågan bara skulle få sin inkomst en lika sfär med en man som gör samma jobb.

Det finns dock lite bra nyheter. I tv är exempelvis löneskillnaden mellan män och kvinnor mindre allvarlig, ett faktum som kan spåras tillbaka till TV-chefernas goda hjärtan men istället för utvecklingen av ensemble-gjutningar som gör gemensamma kontraktsförhandlingar. Men under representation (och dess nära kusin underkompensation) är det fortfarande ett problem i TV. Och i musikbranschen var toppsättningsstjärnan förra året Katy Perry, som tog in 135 miljoner dollar 2014, en hälsosam 45 miljoner dollar mer än den högst upptagna manliga musiken Garth Brooks.

Rekommenderad: