Om du köpte 100 aktier av Coca-Cola 1919 skulle du vara en mycket lycklig person idag

Video: Om du köpte 100 aktier av Coca-Cola 1919 skulle du vara en mycket lycklig person idag

Video: Om du köpte 100 aktier av Coca-Cola 1919 skulle du vara en mycket lycklig person idag
Video: Coca-Cola, 1971 - 'Hilltop' | "I'd like to buy the world a Coke" - YouTube 2023, Oktober
Om du köpte 100 aktier av Coca-Cola 1919 skulle du vara en mycket lycklig person idag
Om du köpte 100 aktier av Coca-Cola 1919 skulle du vara en mycket lycklig person idag
Anonim

Om du lyckades uppfinna en tidsmaskin … av en Delorean … vad är det första du skulle göra? Visst kan du gå tillbaka och bevittna en extremt viktig historisk händelse, som Kristi födelse, eller undertecknandet av självständighetsdeklarationen eller mordet på JFK. Men låt oss vara ärliga. Den största fördelen med att ha en tidsmaskin skulle vara så att du kunde göra ditt framtidssjälv vansinnigt rik. Fråga bara grundaren av Loogle.com, eller Hill Valleys rikaste bosatt, Biff Tannen. Ett super enkelt sätt att göra ditt framtidssjälk egentligen riktigt riktigt, skulle vara att spela aktiemarknaden. Så låt oss säga att du reste tillbaka i tiden till den dag som Coca-Cola blev offentlig 1919. Om du köpte 100 aktier av cola, vad skulle de vara värda idag?

Coca-Cola grundades 1886 av en apotekare vid namn John Pemberton. Tyvärr var John i två år konkurs, tack vare en fruktansvärd morfinberoende. John lyckades hålla fast vid en liten stake i Coke, som han lämnade till sin son vid hans död 1888. Hans kortsiktiga son ville ha pengar. Sonen slutade sälja resterande andel i den patenterade formeln till affärsman Asa Candler år 1888 för 2300 dollar. Under de närmaste 30 åren blev Asa Candler en av de rikaste männen i Amerika tack vare Cokes exploderande popularitet. Asa sålde rättigheterna till företaget till ett konsortium av affärsmän som leds av en man som heter Ernest Woodruff år 1919 för 25 miljoner dollar. Det är lika med 340 miljoner dollar i dag. Woodruff återinförde Coca-Cola i Delaware och tog företaget offentligt senare samma år.

Justin Sullivan / Getty Images
Justin Sullivan / Getty Images

På den första handelsdagen, en del av Coca-Colas stamaktie kostar $ 40, en enskild andel av preferenslagret lager 100 USD. Den ursprungliga tickersymbolen var CCO. Ticker-symbolen ändrades till KO 1923. Efter den första handelsdagen hade Coke en marknadsandel på 30 miljoner dollar, cirka 405 miljoner dollar idag.

I motsats till vad du kanske tror var Coke's foray som ett offentligt företag inte mycket framgångsrikt först. Ett år efter börsintroduktionen såldes samma $ 40-aktie för 19 dollar. En mer än 50% droppe. Och det var fortfarande år borta från den stora depressionen.

100 aktier idag

100 aktier av stamaktier på IPO-dagen skulle ha kostat dig $ 4 000. Det är ungefär samma som 54 000 dollar idag. Ingen liten summa. Låt oss också anta att under de senaste 96 åren, varje gång du fick en utdelning, använde du den för att köpa fler aktier av Coke. Hur rik skulle du vara idag?

Enligt Coca Colas 2012 proxy uttalande, om du följde det scenario som vi just beskrev, skulle en enda $ 40, 1919 aktie med återinvesterade utdelningar vara värd $ 9,8 miljoner. Så om du lyckades köpa 100 aktier, idag skulle du sitta på en 980 miljoner dollar förmögenhet. Bara 20 miljoner dollar blyg av miljardärstatus, tack vare en investering på 4 000 dollar för 96 år sedan.

Nu om du kommer att ursäkta, måste jag fortsätta arbeta med min Flux-kondensator.

Rekommenderad: