Lance Armstrong förlorade bara en massa pengar-men förvånansvärt kunde han också få en enorm skatteslag

Video: Lance Armstrong förlorade bara en massa pengar-men förvånansvärt kunde han också få en enorm skatteslag

Video: Lance Armstrong förlorade bara en massa pengar-men förvånansvärt kunde han också få en enorm skatteslag
Video: 30 for 30: LANCE clip 'Why He Lied' | ESPN - YouTube 2023, Oktober
Lance Armstrong förlorade bara en massa pengar-men förvånansvärt kunde han också få en enorm skatteslag
Lance Armstrong förlorade bara en massa pengar-men förvånansvärt kunde han också få en enorm skatteslag
Anonim

Tidigare i veckan beställdes Lance Armstrong av en Texas-skiljenämnd för att återbetala 10 miljoner dollar av de 15 miljoner dollar som han tidigare erhållit från Dallas-baserade försäkringsbolaget SCA Promotions. Domen går tillbaka till när Armstrong var på toppen av cykelvärlden och hans lagägare, Tailwind Sports Corp., lovade honom en bonus om han vann sin rekordbrytande sjätte raka Tour de France 2004. Du kanske kommer ihåg att han gjorde just det, så han tjänade bonusen. Tailwind betalade det genom att ta ut en försäkring med ett företag som heter SCA Promotions.

SCA hade inget intresse av att betala den bonusen. Vid den här tiden var det mycket misstänkt att kastas över Armstrong, och företaget trodde att de inte skulle behöva betala en dime om han faktiskt fuskade. Saken gick så småningom till skiljeförfarande, där Armstrong vittnade om att han aldrig använt illegala droger. Armstrong och SCA bosatte sig. Företaget betalade honom 7,5 miljoner dollar. De betalade också ytterligare 7,5 miljoner dollar i bonusar och avgifter över tid.

Därefter monterade USA Anti-Doping Agency (USADA) år 2012 ett enormt fall mot Armstrong, vilket resulterade i att han försvann från cykling, förlorade alla sina sponsorer, gick ner som ordförande i Livestrong Foundation och måste betala tillbaka alla tidigare turnéer vinster. Armstrong förnekade förstainstansrätten först, men senare erkändes den Oprah att han faktiskt använde prestationsförbättrande droger.

Scott Morgan / Getty Images
Scott Morgan / Getty Images

Medan Armstrong har meddelat att han kommer att kämpa för skiljeförfarandet och ta processen till en högre domstol, är det troligt att han fortfarande måste betala 10 miljoner dollar till SCA Promotions. När han fick pengar från SCA var han i toppskatten i Amerika och betalade 35% på sin inkomst. Teoretiskt, om han måste betala tillbaka 10 miljoner dollar, borde han kunna gå tillbaka till dessa år och dra av 10 miljoner dollar av sin inkomst, vilket skulle spara honom 3,5 miljoner dollar i skatter.

Det är självklart inte så enkelt. Det finns en treårig stadga för begränsningar för krav på återbetalningar. Och kom ihåg att pengarna var intjänade 2004, långt utanför den treåriga tidsramen. Men det finns ett annat sätt att Armstrong eventuellt kan få en återbetalning av skatt. För er som scorer hemma, det är via Kod avsnitt 1341.

Avsnitt 1341 tillåter skattebetalaren att antingen dra av betalningen i återbetalningsåret eller beräkna den teoretiska minskningen av skatt som skulle ha uppkommit om den återbetalade inkomsten inte inkluderades det år som det ursprungligen mottogs. Om Armstrong kvalificerar sig för att använda det här avsnittet kan han välja att gå tillbaka till det år han fick betalningen och göra den teoretiska minskningen.

Förutsatt att Armstrong återbetalar hela 10 miljoner dollar, kommer 35% av det till 3,5 miljoner dollar, vilket han skulle kunna betala som en beräknad betalning på sin 2015-avkastning. Det skulle leda till en federal återbetalning av samma belopp- $ 3.5 miljoner.

Avsnitt 1341 har ett antal regler som måste uppfyllas för att en individ ska kunna kvalificera sig för det. Det största problemet för Armstrong kommer att vara regeln där han måste tro att han hade en obegränsad rätt till inkomst. Med andra ord måste han ha trott att han förtjänade varje cent han tjänade via sina vinster. Realistiskt är det mycket mer sannolikt att han visste att han bryter mot reglerna med hjälp av prestationsförbättrande droger. Det är en tro som var ganska mycket bekräftat när Armstrong antog Oprah att han faktiskt hade brutit mot hans sports regler. Hade han höll på att förkunna sin oskuld, kunde han med stor sannolikhet ha haft rätt till denna återbetalning.

Tro det eller inte, det här är inte första gången en sådan situation har blivit framme. Joseph Nacchio, tidigare VD för Qwest Communications, togs till prövning för handel med insiderinformation, relaterad till försäljningen av hans Qwest-lager för en vinst på 44 miljoner dollar, tillbaka 2001. Han överlämnade sin skatter korrekt och rapporterade pengar han hade gjort olagligt. Men i ett klassiskt fall av "cheaters never prosper", dömdes Nacchio till 70 månaders fängelse, liksom att ha blivit skyldig att betala tillbaka $ 44 miljoner 2007, med en extra $ 19 miljoner till som straff.

Nacchio klarade sig dock få nästan allt det där straffet. Han utnyttjade avsnitt 1341 och använde den teoretiska beräkningen för att häva en skattesänkning på 18 miljoner dollar från 2001, som istället behandlades som en betalning för hans 2007-avkastning. Den minskningen blev en återbetalning av en cool 18 miljoner dollar.

Den stora skillnaden mellan Nacchio och Armstrong är att Nacchio aldrig erkände något fel. Han gjorde aldrig en skyldig grund under sin rättegång, och han gick aldrig på Oprah-eller någon pratshow-för att berätta för världen vad han gjorde. Därför hade domstolen inget annat val än att tillåta Nacchio att använda avsnitt 1341. Han kunde hävda att han inte visste att insiderhandeln han gjorde var olaglig eller fel då och att han hade en obegränsat rätt till sin vinst.

Armstrong har aldrig misslyckats med ett drogtest, och han, såväl som hans backers, pekade ofta på det som ett försvar. Tyvärr för Armstrong kommer hans intervju med Oprah förmodligen att bli hans ånger i hela denna situation. Genom att tala med henne erkände han i huvudsak att han visste att han gjorde fel när han bryter mot reglerna. Om han inte hade gjort den intervjun skulle han mycket väl kunna få tillbaka 3,5 miljoner dollar i inkomstskattssäsongen. Det är naturligtvis pennies jämfört med vad han gjorde när han var på toppen av sitt spel, men vid denna tidpunkt skulle Armstrong vara glad att få någonting.

Åh, och bara om du funderade på att använda avsnitt 1341 för dig själv, måste avdraget vara över $ 3000. Bra att veta, om du någonsin finner dig själv att göra några monetära matematiska beräkningar.

Rekommenderad: