Möt Cameron Mackintosh: Världens första musikaliska teater miljardär

Möt Cameron Mackintosh: Världens första musikaliska teater miljardär
Möt Cameron Mackintosh: Världens första musikaliska teater miljardär
Anonim

Namnet Cameron Mackintosh kanske inte är bekant för dig. Om du inte är det, är du ett fan av musikteatern. Han är en legendarisk producent som har tagit med sig katter och Les Miserables till liv på scenen. Han är också den första miljardären från musikteatern. Mackintosh debuterade på forbes lista i år som en av de 198 nya miljonärerna, med en nettovärde på 1,2 miljarder dollar.

Cameron Mackintosh föddes den 17 oktober 1946 i London i en musikalisk familj. Hans pappa var en jazztrumpeter som spelade med Louis Armstrong och spelade i ett militärband som underhöll trupper under andra världskriget. Livets verklighet i England efter krigets blitzer tvingade sin far att bosätta sig och gå till jobbet i familjens timmerverksamhet. Mackintoshs moster tog honom till sin första musikaliska, varefter han pratade sig bakåt och frågade komponisten hur han gjorde rymdskeppet i produktionsarbetet. Han hade en farbror i Chicago som mailade honom poster som inte var tillgängliga utomlands.

När hans vänner packade sina koffertar och gick ut på college, fick Mackintosh sitt första jobb som en stagehand på Camelot för $ 30 per vecka. Han hade också ett andra jobb att städa teatern. Hans första producerande jobb kom några år senare när han pratade är långt in på Oliver! 'S första rundtur i England. Han var showens biträdande scenchef. Han följde upp det med turer av Oklahoma! och Min Fair Lady, som han båda producerade. Han var känd för en otrolig förmåga att hålla produktionskostnaderna låga.

Neilson Barnard / Getty Images
Neilson Barnard / Getty Images

Därefter satte han sig till en skummig lunch med Andre Lloyd Webber en dag 1980. Vid den kvällen var de två snabba vänner som hängde i Webbers lägenhet och lyssnade på ett nytt arbete av Webbers som grundades på Old Possums bok med praktiska katter av T.S. Eliot. Mackintosh var övertygad om att det här kan vara en mega-träff. Övertygande finansfolk och aktörer var mer utmanande än han trodde att det skulle vara. Ganska mycket alla trodde katter skulle vara en katastrof. katter var självklart den obestridda hösten på säsongen och fortsatte att bli en av de längsta springer musikalerna i världen.

Efter katter, Mackintosh kontaktade franska författare Claude-Michel Schonberg och Alain Boublil om att föra sin musikaliska Les Miserables, då ett framgångsrikt franskt konceptalbum, till scenen i London. Musikalen öppnade 1985. Först, Les Miserables var inte en träff med kritikerna eller publiken. Men långsamt växte ordet till munnen och det blev en enorm hit. Musikalen har körts i London sedan dess.

Den nu ikoniska musiken om ex-convict Jean Valjean markerade en vändpunkt i Mackintoshs liv. Det var första gången han insåg att han kunde tjäna mer pengar i musikaler än i filmer. Mackintosh skulle bevisa det igen med sin nästa produktion, 1986-talet Fantomen på operan.

Laura Cavanaugh / Getty Images
Laura Cavanaugh / Getty Images

Fantomen på operan är en av de mest kommersiellt framgångsrika musikalerna hela tiden. Det tjänade mer pengar än blockbuster-filmerE.T. och Titanic. De ursprungliga London- och New York-produktionerna kör fortfarande. Spöke är den längsta springande Broadway musikalen hela tiden.

År 1989 producerade Mackintosh en annan Schonberg och Boublil bit: Fröken Saigon. Det var en smash hit på Londons West End. 1991 tog Mackintosh Fröken Saigon till Broadway. New York City-produktionen hade den största förskottsbiljettförsäljningen i historien.

På 1990-talet började Mackintosh köpa insatser i flera West End teatrar. Idag äger han åtta West End teatrar som tillsammans har 9 000 platser. Dessa teatrar tog in en vinst på 20 miljoner dollar förra året. På bästa av Mackintoshs teatrar säljer platser för 32.000 dollar. Mackintosh äger också 75% av Music Theatre International, den största licensgivaren av Broadway visar till amatörproduktioner. MTI har en katalog på 450 visar och får en rabatt på alla biljettförsäljningar från amatörshows samt en förskottsavgift. En bra show kan ta in $ 500.000 per år och en bra kan ta över drygt 1 miljon dollar om året.

Mackintosh äger fortfarande en del av katter och Spöke och äger 100% av rättigheterna till Les Miserables och Fröken Saigon -vilket innebär att när som helst en professionell teater går ut på dessa produktioner får han betalt. Baserat på den enorma framgången i sina tidigare produktioner, hur länge de sprang och de insatser han äger i dem - det är lätt att se hur 69-årige Cameron Mackintosh blev miljardär.

Mackintoshs nästa satsning är säker på att inte bara packa West End-showen efter showen, men också lägga till en bra summa till hans nettovärde. Han tar med det nuvarande Broadwayfenomenet Hamilton till London 2017.

Rekommenderad: