Hur har ägare av världsserierna tjänat sina respektive förmögenheter?

Video: Hur har ägare av världsserierna tjänat sina respektive förmögenheter?

Video: Hur har ägare av världsserierna tjänat sina respektive förmögenheter?
Video: "Hatet mot samer är som ett arv" - YouTube 2023, Oktober
Hur har ägare av världsserierna tjänat sina respektive förmögenheter?
Hur har ägare av världsserierna tjänat sina respektive förmögenheter?
Anonim

Kansas City Royals hittar sig tillbaka i World Series för andra raka året, medan New York Mets är tillbaka i mästerskapet för första gången sedan 2000. De har båda haft otroliga årstider och utformningen av dessa lag för att få till en elitnivå har varit flera år i arbetet.

Naturligtvis börjar någon framgångsrik franchise på toppen. En investerad ägare leder i allmänhet till en solid general manager och front office, bra coaching personal och spelare som kan klara sig bra på fältet. Så nu när vår världsserie är klar, låt oss träffa de två ägarna, varav en kommer att fira ett mästerskap under de kommande dagarna.

Om du har gått in i en Wal-Mart under de senaste decennierna har du troligen sett något av inflytandet av David Glass, Kansas City Royals ägare. Han föddes på en gård i Oregon County, Missouri den 2 september 1935.

Glass gick med i Wal-Mart 1976 som finansdirektör för Wal-Mart Stores, och blev snart framme till vice ordförande och finansdirektör. Under åtta år övervakade han företagets ekonomiska och redovisningsansvar innan han blev utnämnd till president och Wal-Marts Chief Operating Officer.

Jamie Squire / Getty Images
Jamie Squire / Getty Images

År 1985 utvecklade Glass and Wal-Marts pionjär Rob Walton och hanterade företagets programvara Retail Link, som var proprietär till Wal-Mart och fungerade som ett sätt att förutse trender. Delvis på grund av detta blev Glass utnämnd till VD 1988, där han tjänstgjorde till början av 2000. Under hans ledning växte företaget från 123 butiker 1976 till över 4.000 världen över 2005.

Glas heter Årets Återförsäljare 1986 och 1991 och valdes till Retail Hall of Fame i augusti 2000, vilket visar att de verkligen har en Hall of Fame för allt. Han bidrar fortfarande till Wal-Mart, som sitter i styrelsen för Wal-Mart Stores sedan 1977.

Glas blev involverat i Royals efter att grundaren Ewing Kauffman dog 1993. Glass blev interimistiskt VD och styrelseordförande och omedelbart sänkte lönekostnadsbudgeten från 41 miljoner till 19 miljoner dollar. Under år 1995 var Glass en av de största motståndarna att slå sig in med spelarnas fackförening om inte en lönkupong sattes på plats. Det var meningslöst, eftersom Kansas City knappt kan konkurrera monetärt med större marknader som New York, Boston och Chicago.

Den lönekapten hände aldrig, men Glass blev ensam ägare till laget 2000 och köpte organisationen för 96 miljoner dollar. Intressant nog var Glas inte den högstbjudande, men hade arbetat med Kaufmann-fastigheten i flera år tidigare, han var mannen för jobbet. Dessutom slutade den andra budgivaren inte ha tillräckligt med pengar för att motstå betydande förluster, vilket verkligen inte hjälper ditt fall om du försöker köpa en professionell sportfranchise.

I själva verket var ingen annan trovärdig bjudare till och med intresserad av att göra ett erbjudande till Royals. Det kan hävdas att Glass faktiskt höll laget i Kansas City genom att köpa dem. Den initiala försäljningen sa att alla vinster skulle gå till välgörenhet, men den klausulen existerar inte längre. Och en bra sak, hur Royals har spelat på sistone!

Medan laget har sett framgång på senare tid, gjorde World Series de senaste två åren och slutade med en vinnande rekord de tre senaste åren, har Glass haft ett par olika kontroverser kring sin tjänst som ägare. Tidigt efter anklagade kostnader inom organisationen anklagades han för att använda sin Wal-Mart-ledningsstil för att göra Royals från en ständig utmanare till ett av de värsta lagen i ligan. Sedan 2006 återkallade han pressinformationen från två reportrar som ställde svåra frågor till Royals management. Roligt faktum: Att missbruka media med din maktposition kommer inte att generera mycket positiv mediedekning. Vem visste?

Självklart, med en World Series-vinst, kommer alla att bli förlåtna. Royals hade den bästa rekordet i amerikanska ligan i år, och nu är de bara fyra segrar bort från sin första titel på 29 år.

På andra sidan fältet (eller kanske pressbox) föddes Mets Fred Wilpon den 22 november 1936 i Bensonhurst, Brooklyn. Wilpon spelade faktiskt baseball växer upp, pitching som en freshman på college innan han skadades. Efter sin examen sålde han räknare, och hans fru arbetade med Branch Rickey, före detta president för Brooklyn Dodgers. Alltid bra att komma in med några mäktiga människor i baseball.

Allison Joyce / Getty Images
Allison Joyce / Getty Images

1972 samarbetade Wilpon med Sterling Equities, ett kommersiellt fastighetsutvecklingsbolag. Tillsammans med sin svåger Saul Katz byggde de en utveckling av radhus i en förort till Westchester County. Paret såg för att minimera sina skatteförpliktelser, så de köpte fastigheter i områden i landet som hade en gynnsam skattebehandling. Och utan att veta det, köpte de fastigheter på botten av marknaden, vilket så småningom ledde till stora vinster.

Vid 1980 köpte Wilpon en insats i Mets, snagging en jätte … en procent av laget. Men han grep snart en större bit, som 1986 samarbetade han med Doubleday & Co. (majoritetsägare vid den tiden) för att köpa Mets för 81 miljoner dollar och blev lika partner i laget. Slutligen köpte Wilpon år 2002 resterande 50% av laget för 391 miljoner dollar. Prata om intresse!

Från 1980 till 2002 serverade Wilpon som president för Mets.Han har varit VD i 35 år och har fungerat som styrelsens ordförande för Mets sedan 2003 och är också ordförande i Sterling Equities.

En av Wilpons största anspråk på berömmelse är att han var en huvudinvesterare i Bernie Madoff-skandalen tillbaka 2008. Först rapporterades han att han hade förlorat 700 miljoner dollar, men i själva verket gjorde han cirka 300 miljoner dollar. Han var också inblandad i ett annat Ponzi-system, och måste betala 175 miljoner dollar i olika rättegångsförlikningar. Wilpon använde också Madoff i att driva Mets finanser, som inte bara täckte lagkostnader, ledde det till flera kontrakt med uppskjutna pengar. Detta är en anledning till att Bobby Bonilla har det största kontraktet i historien.

Madoff har försökt försvara Wilpon från fängelse och säger att han "visste ingenting", Mets finansiella situation har inte varit bra sedan. Major League Baseball lånade laget 25 miljoner dollar i november 2010 för att hjälpa till med deras ekonomi och Wilpon tog ett nytt lån 2011, den här gången från Bank of America för 40 miljoner dollar. Dessa lån betalades 2012 när Wilpon och Katz sålde minoritetsintressen i laget.

Sedan, i slutet av augusti, refinansierade duoen ungefär 700 miljoner dollar av skulden från laget och SportsNet New York. Wilpon Sterling Equities äger 65 procent av SNY och 60 procent av Mets. Det är inte känt om Sterling kan ta några pengar ur sin investering, men en World Series-vinst skulle definitivt hjälpa till med ekonomin, åtminstone fram till nästa säsong.

Hur som helst kommer det att bli en fantastisk världsserie. Låt oss spela boll!

Rekommenderad: