Efter att ha drabbats av enorma bankhissar vill ISIS återvända till guldvaluta

Video: Efter att ha drabbats av enorma bankhissar vill ISIS återvända till guldvaluta

Video: Efter att ha drabbats av enorma bankhissar vill ISIS återvända till guldvaluta
Video: Why did the Islamic State group decide de issue its own gold currency? - YouTube 2023, Oktober
Efter att ha drabbats av enorma bankhissar vill ISIS återvända till guldvaluta
Efter att ha drabbats av enorma bankhissar vill ISIS återvända till guldvaluta
Anonim

ISIS har blivit den rikaste terroristorganisationen i världen genom ett komplext system för skatter, oljesmuggling, kidnappning och andra former av utpressning. Men bankkontot var vadderat med några stora engångshastigheter från, ja, andra bankkonton.

Förra året invaderade ISIS Mosul, Iraks näst största stad. Den jihadistiska gruppen stal 430 miljoner dollar i papperspengar från stadens centralbank, liksom en okänd mängd guldkulor.

Hundratals ISIS-soldater tog överraskning av Mosuls regeringsstyrkor i en blixtattack i juni 2014. Gruppen tog kontroll över flygplatsen och de lokala TV-stationerna samtidigt som de frigjorde cirka 1 000 fångar från det centrala fängelset, enligt en rapport från Internationella affärstider. I efterdyningarna cirkulerade bilder av ISIS-operatörer som körde runt i U.S.-utgivna Humvees.

Samtidigt som stormar staden stormade terroristerna också bankvalarna, som stavade att 500 miljoner irakiska dinarer stjäls (430 miljoner dollar). En månad senare nekade guvernören i provinsen som inkluderar Mosul, bankrånet någonsin ägt rum, och några bankirer i staden sa att allt fungerade normalt. Chefen för centralbanken vägrade att bekräfta eller neka heisen till Financial Times. Men om det verkligen hände, skulle det betraktas som en av de största bankerna i historien.

HAIDAR HAMDANI / AFP / Getty Images
HAIDAR HAMDANI / AFP / Getty Images

Förra veckan fördubblades en högre tjänsteman från US Treasury ned på anklagelserna och sa att den islamiska staten var ansvarig för plundring mellan 500 miljoner dollar och 1 miljard dollar från banker över territoriet som kontrollerar i Irak och Syrien.

Förenta staterna och de irakiska regeringarna har samarbetat för att skära bort 90 banker på islamiskt statligt territorium från det globala finansiella systemet, men det kan inte ha stor inverkan. Det visar sig att militanterna strategiskt byter till guld som sin huvudsakliga valutaform.

Gruppen producerade en video med titeln "Dark Rise of Banknotes och Return of the Gold Dinar", vilket förklarar hur pappersvaluta som används över hela världen är värdelös och inte bakom något. ISIS vill återvända till medeltida tider när det islamska riket använde guld och silver valuta.

Konceptet guldvaluta är nästan en nödvändighet för en grupp som är avskuren från världens finansiella system. Guld accepteras över hela världen. Dess värde är inneboende. Det har dock dess nackdelar. För en, är folk mer benägna att hämma guld valuta än använda den. Och då är det fråga om vikt - $ 1 miljon i guld skulle väga ca 40 pund. Guld är bara inte en mycket bekväm valuta. Kanske därför fortsätter ISIS att sälja olja för amerikanska dollar.

Rekommenderad: