Ex-fru av Rysslands rikaste medborgare vill ha hälften av sin $ 15,8 miljarder förmögenhet

Video: Ex-fru av Rysslands rikaste medborgare vill ha hälften av sin $ 15,8 miljarder förmögenhet

Video: Ex-fru av Rysslands rikaste medborgare vill ha hälften av sin $ 15,8 miljarder förmögenhet
Video: Regionfullmäktige 2023-04-26 - YouTube 2023, Oktober
Ex-fru av Rysslands rikaste medborgare vill ha hälften av sin $ 15,8 miljarder förmögenhet
Ex-fru av Rysslands rikaste medborgare vill ha hälften av sin $ 15,8 miljarder förmögenhet
Anonim

En av de främsta anledningarna till att bli miljardär är i första hand att alla som du eventuellt skulle kunna lockas åt skulle åtminstone överväga tanken att gifta sig med dig, och de flesta skulle förmodligen göra mycket mer än att överväga det. Men som med alla saker finns det en nackdel med den ekvationen, en som upplevs just nu av Rysslands rikaste medborgare Vladimir Potanin. Potanins ex-fru Natalia Potanina söker en skilsmässauppgörelse, vars summa skulle göra det till en världsrekordinnehavare för dyraste skilsmässa. Det var en enkel beräkning för henne att göra - av Potanins nästan $ 16 miljarder netto värd ($ 15.8b för att vara exakt), Potanina vill halv.

Om Vladimir Potanins ex får sin önskan kommer det inte vara första gången att den ryska metallerna magnaten har upplevt en stor nedgång i hans nettovärde. Han blev först en miljardär 1998, tack vare några bra pauser och kunniga affärsrörelser efter Sovjetunionens sammanbrott. Tio år senare var han 25th rikaste person på hela planeten, vars nettovärde uppskattades vara nästan 20 miljarder dollar. Men ett eller flera år efter det hände den globala ekonomiska kollapsen, och Potanin fick bli av med tillräckligt med tillgångar för att få ner sitt totala nettovärde till en relativt litet 2 miljarder dollar. Det är synd för hans skull att han inte skilde sig då skulle det ha varit en mycket mindre förlust för honom.

ALEXEY PANOV / AFP / Getty Images
ALEXEY PANOV / AFP / Getty Images

Men lycka var inte med Potanin den här gången, och han blev inte skild fram till februari 2014, efter att hans tillgångar exploderade igen till omkring 15 miljarder dollar. Han erbjöd sitt ex-wife alimony till ett belopp av $ 250.000 per månad, plus egenskaper som han äger i Moskva, London och New York. Hon ville ha mer, men trodde att enligt rysk rätt har hon rätt till exakt hälften av allt han har, inklusive huvuddelen av sina tillgångar som inte lagras på ryska stränder (förmodligen en bra idé eftersom det är du, Ryssland). Intressant, sade Potanina under en intervju som alla aktier i hennes före detta mans firma Norilsk till den ryska staten att "undvika företagskonflikter". Under samma intervju uppskattade hon att hon och hennes man hade spenderat så mycket som 10 miljoner dollar på sommarsemester under deras äktenskap.

Om Natalia Potanina får sin önskan, kommer skilsmässaavtalet på mer än 7 miljarder dollar att bryta en rekord som tidigare hölls av en annan rysk skilsmässa - 4,5 miljarder dollar mellan den ryska oligarken Dmitry Ryobolev och hans fru Elena (han appellerar förlikningen i domstol). För att se en fullständig lista över de dyraste skilsmässorna hela tiden klicka här.

Vad gäller Vladimir Potanin, har han redan gifte sig sedan han skilde sig från 30 år bara förra året. Det kan hjälpa till att förklara varför hans före detta hustru söker en så stor bosättning, men det får mig också att tro att om han håller på det kommer han att vara borta pengar efter två dussin eller så skilsmässor. Intressant är att Potanin också är en av milliarderna underteckna Warren Buffetts "Giving Pledge", där miljardärer lovar att ge bort minst hälften av deras förmögenheter. Jag undrar om pantsättningen innehåller en skilsmässa klausul.

Rekommenderad: