De rikaste människorna av all tid - # 22: Carlos Slim Helu

Video: De rikaste människorna av all tid - # 22: Carlos Slim Helu

Video: De rikaste människorna av all tid - # 22: Carlos Slim Helu
Video: Carlos Slim - Before They Were Billionaires - YouTube 2023, Oktober
De rikaste människorna av all tid - # 22: Carlos Slim Helu
De rikaste människorna av all tid - # 22: Carlos Slim Helu
Anonim

När du justerar för inflationen, Carlos Slim Helu är den 22: e rikaste personen som någonsin bott. Med en ström nettovärdet på 71,7 miljarder dollarCarlos Slim Helu är den näst rikaste personen i världen idag. Faktum är att han faktiskt var den rikaste personen i världen från 2010 till 2013 och slog ut Bill Gates för första gången på ett decennium. Så var kom mannen som kallades "Warren Buffett i Mexiko", och hur tjänade han så mycket en förmögenhet? Hans rikedom verkar ha kommit från en kombination av affärsmässig kunskap, intuition, tur och den solida investeringsinstruktion han fick från sin framgångsrika far. Inte bara har han samlat en otrolig lycka, men hans nätverk av företag fortsätter att visa tillväxt och ökat värde. Det är ganska klart att Carlos Slim Helus massiva rikedom är här för att stanna. Så här har en pojke från Mexiko lagt grunden för ett stort företags imperium.

Carlos Slim Helu föddes i Mexico City, Mexiko den 28 januari 1940. Hans far flyttade från Libanon till Mexiko i början av 1900-talet, och hans mor var från en libanesisk familj som redan bor i Mexiko. Hans föräldrar krediteras med att etablera en av de första tidningarna på arabiska som publiceras i Mexiko. De lanserade också en torr bra butik, som blev ganska lönsam. Därifrån började Helu fader Julien Slim Haddad investera i fastigheter. Elva år efter att ha lanserat sin varuhus var Haddad miljonär. Faktum är att Carlos Slim Helu anger mycket av hans affärsförnuft till vad han lärde sig av sin far. Hans far ansågs vara en viktig trendsättare när det gällde rabatterade affärsoperationer, och han byggde ett betydande affärsrike i Mexiko. Hans fortsatta framgång gjorde honom ganska kraftfull i Mexico City, och han var medhjälpare i att investera i lokala affärer när ekonomin dyppade och därmed hålla staden levande.

Foto av Chris Hondros / Getty Images
Foto av Chris Hondros / Getty Images

Född till en familj som var etablerad, framgångsrik, respekterad och rik, växte Slim Helu upp lärdom om de bästa sätten att organisera och driva ett företag. Han och hans syskon fick var och en en sparande bok och en veckotillägg. De var skyldiga att spåra sina utgifter och besparingar och att visa sin far varje vecka. Slim Helu visade entreprenörslöftet från en ung ålder. Han började investera när han var 11 år, köpte sin första aktie vid 12 års ålder och var aktieägare i Mexikos största bank vid 15 års ålder. Innan han slutade gymnasiet tjänade han en solid lön som arbetade för sin fars företag.

Han gick vidare till det nationella autonoma universitetet i Mexiko, där han var civilingenjörsexamen. Under skolans gång lärde han också lektioner vid universitetet, som fungerade som professor i algebra och linjär programmering. Efter examen i början av 60-talet valde han att flytta sitt fokus bort från teknik till en karriär på aktiemarknaden. Han blev en näringsidkare och etablerade sig snabbt som en ung affärsman att titta på. Inom fyra år hade han blivit ägare till sitt eget firma, Inversora Bursatil. Under 60-talet fortsatte han att investera klokt och tjäna en nettovärde på 40 miljoner dollar USA vid mitten av 60-talet (ca 300 miljoner dollar idag). Han grundade sedan Inmobiliaria Carso, och började förgrena sig till flera branscher. Han lanserade affärsvapen som ägde rum till byggande, fastigheter, tappning, gruvdrift, bildelar, aluminium, hotell, detaljhandel, mineralförbränning, cement, pappersprodukter, kabelproduktion och tobak, bland många andra. Han började köpa upp både små och medelstora företag i Mexiko, vilket skapade ett ständigt växande företags imperium.

Foto av Steve Jennings / Getty Images för fritidsmöjligheter
Foto av Steve Jennings / Getty Images för fritidsmöjligheter

När Mexikos ekonomi tog en kraftig nedgång i början av 80-talet, försvann han stormen bättre än de flesta. Hans innehav och företag var så diversifierade att han kunde hålla sig flytande även när vissa industrier gick under. Han valde också att leva en relativt sparsam livsstil, trots sin stora rikedom, och följaktligen förblev till stor del oförskämd av förluster som visade sig katastrofala för andra medlemmar av den mexikanska eliten. Samtidigt kunde han, på grund av sin förmåga att planera en regnig dag, satsa tungt och köpa upp kämpande företag vid en tidpunkt då företagen var desperata. Hans omfattande investering och köp av aktier resulterade i lanseringen av Grupo Carso, ett stort konglomerat som blev en enorm kraft i den mexikanska affärsverksamheten.

Upptäckt av antalet framgångsrika investeringar och inköp som han gjorde under 80-talet, kunde Slim Helu ta Grupo Carso public i 1990. Sedan dess har hans innehav, rikedom och makt ökat exponentiellt. I början av 90-talet ägde han en stor del av Mexikos telekomindustri. Under 90-talet köpte han också majoritetspengar i stora hotell och i ett antal amerikanska företag, till exempel Sears Roebuck, Barnes & Noble, Circuit City, Borders, och Office Depot. I mitten av 2000-talet började han sälja delar av sina aktier, inklusive att göra en 1,1 miljarder dollar för en del av sin andel i Cigatam tobaksföretag med Philip Morris. Som CompUSA, gick under i USA, tog han sin andel av företaget och lanserade Telvista, en förkortad variant av affären, som har fortsatt att fungera i delar av Texas, Virginia och över Mexiko.

Han har under de senaste åren investerat utomlands. Han för tillfället äger 16,8% av New York Times Company. Han investerade 60 miljoner dollar i Mobli, en israelisk baserad social media-plattform. Han kontrollerar eller äger stora delar av oljebolagen i Colombia, USA, Mexiko och Argentina, och har majoritetsintag i telekommunikation i Österrike. Han har också stora fastighetsinnehav i Spanien och är den näst största aktieägaren i Spaniens Realia, ett större fastighetsbolag. Dessutom har han en minoritetsandel i byggföretaget som är den största aktieägaren i Realia. Så det är i grund och botten en win-win-situation för honom. Just den senaste månaden lanserade han sitt eget oljebolag - Carso Oil & Gas. Bolaget bildades av en kombination av tre energibolag som drivs under Grupo Carso.

Medan alla hans företag verkar fungera i svart, kommer majoriteten av hans rikedom från Amerika Movil, hans telekommunikationsföretag. America Movil har hållit den bästa platsen för mobiltjänst i Mexiko i fem år och fortsätter att växa. Han kontrollerar för närvarande 90% av alla telefonlinjer i Mexiko och 80% av alla mobiltelefoner. Han äger 62% av bolaget och köpte nyligen AT & T till ett belopp av 5,6 miljarder dollar för att se till att han är kvar på toppen.

Carlos Slim Helu lärde sig verksamhet från en pappa som visste hur man lyckades skapa en framgångsrik framtid. Han visade verkligt löfte från början. Under åren har det verkatt som om hans instinkter är nästan felfria. Ur företagets synvinkel, som hans rikedom har vuxit, verkade han bli mer kunnig, mer glatt och mer framgångsrik. Carlos Slim Helu är som företagets ekvivalent av vin. Vissa saker blir bättre med ålder och tid.

Rekommenderad: