Till skillnad från många av hans brutna kamrater har Jamal Mashburn fått tjugo pengar sedan hans pension

Video: Till skillnad från många av hans brutna kamrater har Jamal Mashburn fått tjugo pengar sedan hans pension

Video: Till skillnad från många av hans brutna kamrater har Jamal Mashburn fått tjugo pengar sedan hans pension
Video: Did The Media Fail NBA Fans? | JJ Redick & Doris Burke Debate - YouTube 2023, Oktober
Till skillnad från många av hans brutna kamrater har Jamal Mashburn fått tjugo pengar sedan hans pension
Till skillnad från många av hans brutna kamrater har Jamal Mashburn fått tjugo pengar sedan hans pension
Anonim

Trots den stora summan av pengar som NBA-spelare gör under sin karriär, är den sorgliga sanningen att många inte lyckas med det väldigt bra. Faktum är att en sportstudierad studie från ett par år sedan beräknat att mer än 60% av spelarna är brutna bara fem år efter att ha gått i pension. Det här är en sport där medellönen är 4,9 miljoner dollar, men mer än hälften av ligaspelarna gör inte ens det för ett decennium utan att förlora allt. Va?

Medan historierna om atleterna går sönder är alltför vanligt, det är uppfriskande att höra om en idrottare tar stor hand om sina pengar. En av dessa spelare? Jamal Mashburn, som gjorde om $ 75,6 miljoner över 12 årstider i NBA. Och han har behållit sin rikedom ända sedan han gick i pension i 2006 och investerade i över 80 matfranchises, inklusive Papa Johns, Outback Steakhouse och Dunkin Donuts. Mashburn har också fem bilhandlare till hans namn. Hans investeringar har fört honom en hälsosam 45 miljoner dollar nettoförmögenhet.

Getty Images
Getty Images

Hur har han gjort det? Medan andra före detta idrottare kämpar för att målen ska träffas, är Mashburn blomstrande och till och med ger tillbaka till samhället. Det börjar med sin arbetsetik och beslutsamhet att vara mer än bara en basketbollsspelare, som går tillbaka till när han var barn och tittade på affärsmän som bär sina portföljer runt.

Jamal Mashburn föddes den 29 november 1972 i New York City. Efter en framgångsrik prep-karriär vid kardinal Hayes High School i Bronx gick han med i basketbollsuniversitetet i Kentucky och hjälpte ledningen till FInal Four i sitt juniorår, som fick konsensus första lagets all-amerikanska hedersbetygelser. Och trots att Mashburn utmärkte sig på basket, tackade hans mamma att uppmuntra honom att driva andra saker att falla tillbaka på, eller i Mashburns ord, att "gå vidare" fortsatte han att lära sig på andra områden utöver spelet.

Han ville också ge tillbaka, och innan han tecknade sitt första professionella kontrakt donerade Mashburn 500 000 dollar för att etablera och utlåna Mashburn Scholarship Fund vid University of Kentucky. Stipendiet identifierar nionde klassstudenter i Lexington, Kentucky-området och spårar dem över gymnasiet. Om eleverna uppfyller sina akademiska och personliga mål får de ett helt stipendium att delta i antingen University of Kentucky eller Bluegrass Community and Technical College.

Mashburn togs 4: e övergripande i 1993 års NBA-utkast av Dallas Mavericks. Laget var hemskt under sitt första år, bara att vinna 13 matcher. Följande säsong, tillsammans med Jim Jackson och Jason Kidd, var Mavs "Triple J" trio underhållande och förbättrad, men misslyckades fortfarande med att göra slutspelet. Mashburn handlades under 1996-97 säsongen till Miami Heat. Han var mindre effektiv individuellt men såg framgång i slutspelet och nådde Eastern Conference Finals i sin första säsong med laget.

JOHN RUTHROFF / AFP / Getty Images
JOHN RUTHROFF / AFP / Getty Images

Det var dock toppen av eftersäsongens framgång, och efter en annan nedslående körning skickades Mashburn till Charlotte Hornets. Han spelade resten av sin karriär där (och i New Orleans, när laget flyttade), gjorde sitt enda All-Star-lag 2003. Han spelade sitt senaste spel 2004 och satt ut hela säsongen 2004-05 på grund av ett knä skada. Mashburn bestämde sig för att genomgå mikrofraktur knäoperation, en riskabel process som vissa NBA-spelare aldrig har återhämtat sig från.

Trots att han skulle sakna hela säsongen handlade Philadelphia 76ers för honom. Mashburn spelade aldrig för Sixers; han kunde helt enkelt inte återhämta sig från hans knäskada. Mashburn har sagt att han inte ville spela för att inte kunna ha en hög livskvalitet efter basket, så under 2006 gick han i pension.

För sin karriär slutade Mashburn med per spelmedelvärde på 19,1 poäng, 5,4 rebounds och 4,0 assists. Han är också svaret på en ganska unik trivia fråga, eftersom han är en av bara sex NBA-spelare som i genomsnitt minst 20 poäng per spel i sin sista säsong - tekniskt sett räknar hans två inaktiva år inte för denna rekord. Mashburn var i genomsnitt 20,8 poäng sitt sista år med Hornets, och ansluter sig till Jerry West, Larry Bird, Drazen Petrovic, Reggie Lewis och Michael Jordan som de enda spelarna för att nå poängen i sin svansångsäsong. Ganska imponerande företag!

Sedan hans pension har Mashburn behållit sin verksamhet kunnig. Förutom sina franchises har han ett riskkapitalbolag och en marknadsföringsbyrå. Under 2013 slog den lilla framme tillsammans med den tidigare NFL-spelaren Winston Justice för att starta Mashburn Justice Capital Partners, ett företag som satsar på högteknologiska startups. Hittills har deras enda offentliga investeringar uppgått till 2,1 miljoner USD i försäljningsplattformen LevelEleven, men du ser att det inte kommer att vara länge innan företaget börjar investera i ett annat företag.

Under tiden grundades Mashburns marknadsföringsbyrå, Mashburn Sackett, 2014, med platser i Chicago och Miami. Byråns fokus är att tjäna det växande intresset för mindre byråer som svarar på internet förändras snabbare och effektivt. Byrån är specialiserat på interaktiv, erfarenhets- och viral marknadsföring, sociala medier, integrerad film, 3D-produktion och andra relaterade digitala tjänster.

Mashburn har fortsatt att ge tillbaka: han är grundare, tjänsteman och chef för The MAP Foundation och Mashburn Family Foundation, båda ideella organisationer som syftar till att hjälpa andra, både inom hälsa och utbildning.Den tidigare bollen brukade tjänstgöra i Advisory Board för Central Bank & Trust Company i Lexington, och för närvarande sitter i styrelsen för National Forest Foundation. Han delade också sin basketkunnande med tittare, som tjänstgjorde som analytiker på ESPN från 2006 till 2010.

Alltför ofta hör vi försiktighetspråket om atleten som blåser genom sitt bankkonto och köper överdrivna och onödiga saker. Men snarare än att splasha på en bil eller däcka ut sitt hem med den senaste trendiga elektroniken, har Mashburn fortsatt arbetat hårt och gjort kloka investeringar och det betalar sig på en stor väg.

Rekommenderad: