Wells Fargo VD John Stumpf är ute bland konton skandal

Video: Wells Fargo VD John Stumpf är ute bland konton skandal

Video: Wells Fargo VD John Stumpf är ute bland konton skandal
Video: Our Top 10 Sketches 2020 | Foil Arms and Hog - YouTube 2023, Oktober
Wells Fargo VD John Stumpf är ute bland konton skandal
Wells Fargo VD John Stumpf är ute bland konton skandal
Anonim

Igår var en oväntad utveckling i den pågående Wells Fargo-kontonskandalen involverad vd John Stumpf. Stumpf tillkännagav sitt avgång i skandalens skott, som bröt ut bland uppenbarelser som härrör från en Los Angeles Times undersökningen tillbaka 2013. Den fann att orealistiska försäljningskvoter placerade på bankanställda medförde att så många som 2 miljoner falska konton öppnas under kundens namn utan deras kunskaper.

Det ledde i sin tur till att Stumpf blev grillad av en panel för finansutskottet i huset och en uppgörelse på 185 miljoner dollar tilldelades till regulatorer, men det var långt ifrån för att tillfredsställa kritikerna av Wells Fargo och stora bankrutiner i allmänhet. Faktum är att även Stumps oväntade avgång inte uppfyllt majoriteten av kritiska röster i den här frågan, eftersom han har ersatts som VD av Timothy J. Sloan, en annan Wells Fargo insider som hade varit med företaget i flera år och utsågs till president i 2015. En av dessa röster är Los Angeles Representant Maxine Waters släppte ett uttalande som uttryckte sitt missnöje med förändringen:

"Jag är fortfarande bekymrad över att den inkomna VD Tim Sloan också är skuldbar i den senaste skandalen och tjänar en central roll i den kommandokedja som borde ha upphört med denna missförhållanden. Faktum är att, senast i juni i år, Sloan Sloan berättade för media att Wells Fargos aggressiva tvärsäljningsstrategier var grundläggande och inte behövde förändras."

Sloan är nu VD för Wells Fargo, men han har inte arvt Stumpfs plats som styrelseordförande, eftersom en av bankens medgivanden var att dela upp VD och ordförande - den senare kommer till Stephen Sanger, en verkställande tidigare av General Mills.

Mark Wilson / Getty Images
Mark Wilson / Getty Images

Även om finansiella tillsynsmyndigheter och lagstiftare inte var helt nöjda med flytten såg marknaden sig positivt på förändringarna, med investerare som skickade Wells Fargo till aktiemarknaden betydligt jämnt i efterhandshandeln efter det att meddelandet gjordes.

När det gäller Stumpf lämnar villkoren för hans avgång honom utan något officiellt avgångspaket, men han behåller enligt uppgift mer än 124 miljoner dollar i inneboende aktier, pension och 401 (k) förmåner (det är mycket men betydligt mindre än de nästan 200 kronor miljoner paket som han hade tvunget att se fram emot innan skandalen bröt). Här är några av hans uttalanden om hans beslut att lämna sin Wells Fargo karriär bakom:

"Jag är tacksam för möjligheten att led Wells Fargo. Jag har varit djupt engagerad och fokuserad på att hantera företaget genom denna period, men jag har bestämt att det är bäst för företaget att jag går åt sidan. Jag vet ingen bättre individ att leda detta företag framåt än Tim Sloan."

Rekommenderad: