Skräpbilar vi älskar: Subaru Justy Mk 1: Rättfärdiga vår kärlek

Video: Skräpbilar vi älskar: Subaru Justy Mk 1: Rättfärdiga vår kärlek

Video: Skräpbilar vi älskar: Subaru Justy Mk 1: Rättfärdiga vår kärlek
Video: Subaru Justy vs Porsche 80s Funny Commercial (1989) - YouTube 2023, November
Skräpbilar vi älskar: Subaru Justy Mk 1: Rättfärdiga vår kärlek
Skräpbilar vi älskar: Subaru Justy Mk 1: Rättfärdiga vår kärlek
Anonim
Image
Image

Detta måste vara den konstigaste bilen vi har ägt här på Hecklerspray. Som ett barn med två huvuden var det användbart, bara ingen vet någonsin vad för.

Ejector Seat:

En stor röd knapp på växelspaken … några idéer? Du klättrar inuti Subaru Justy - gammal nog att hålla sitt eget bankkonto, skriva ut alla gnidas bort från strömbrytarna - vad kan du förmoda från en baklucka med 4WD skrapa på sidan.

Vilket seriöst går det offroad?

Tryck på den knappen och det gjorde det faktiskt. Bara så länge du hade en full tank med bensin på standby först.

Subaru Justy släpptes till en comatos-med-skratt UK-offentlighet 1986. Det var världens första fordon att presentera ECVT. Nej, inte en ny handskuppspelare för lördag morgon TV, en revolutionerande typ av överföringskonfiguration som erbjuder gränslösa växelkvoter. Det var en oerhört svår försäljning för återförsäljare.

Människor är inte dumma. Om den här EVCT-saken är så speciell, varför bungar den på Justy? Det är som att skicka TA eller National Guard först under ett krig, bara Subaru testade vattnet. Dessutom släpptes EVCT-överföringssystemet för Justys sista stab på marknaden i mitten av nittiotalet. Det verkar som om Subaru var sjuk att kasta bra idéer efter dåligt.

Jeep:

Justy marknadsfördes som en variabel fyrhjulsdrift supermini. Ett koncept som är så löjligt det gör att den nya Range Rover Sportens icke-delade bakluckan verkar som Da Vinci-koden. Nypa till affärerna och köra hem genom ett fält, var det verkligen vad Subaru hade i åtanke? Den boxiga ramen var lika ful som synd också.

Om du ville se ut som om din bil var tillverkad av kartong, tog du en Subaru Justy. Om du tyckte om skrämmande sidgrafik med den fina faktorn för en sidoseparation, tog du en Subaru Justy. Naturligtvis tog vi en Subaru Justy.

Det var en tur att våra följeslagare inte bara hittade roliga, men också lite förvirrande.”Det är ett skämt, eller hur? En av dem kommenterade. Att peka på den röda knappen gjorde normalt lite skillnad - tills du berättade för dem vad det var för.

Så småningom lär du dig att älska Justy av samma anledning som alla andra hatar det: personlighet. När andra små bilar sa "billig och ekonomisk" sa Justy "Eh? Vi har ingen aning heller ".

Säkerhet:

Att hänvisa till en gammal hunds tillförlitlighet är normalt en meningslös övning. För varje person som håller med om det var pålitligt och sant, säger en annan två att de måste ersätta allt från headlining till askkoppen.

Den gamla Citroen AX är ett klassiskt exempel. De flesta skulle hävda att du slog dig oftare än en utdragbar promenadstång, men vi fann att det räddade vårt liv, bokstavligen när vi bestämde oss för att dyka upp i en ravine i en freak snöstorm. På samma sätt är Justys säkerhets- och tillförlitningsrapport generellt bra. För oss "bra" menade att stötdämpare poppade upp genom bakhjulets bågar, kopplingskabeln knuffade på världens mest trafikerade korsning och mer rost än en sen-sixties Mini.

Men den 4WD-funktionen var verkligen inte ett skämt. Snäpp knappen, lyssna på clunk och du var borta. Justy blev ett robust litet monster under ångan av fyra hjul, och plötsligt var det inte så roligt längre. Saker blev ännu mer imponerande när du insåg att du kunde engagera 4WD vid hastigheter på upp till 20 mph eller så. Även om det satte dig i ungefär fjärde växeln för en belastning på 1,2 liter. All modighet och ingen gusto, vi är rädda.

Massor:

Den använda marknaden är aldrig kortfattad av en Subaru Justy eller två. De flesta av dessa annonseras via kiosker eller tysta viskningar i puben. Oavsett huruvida det här är nere eller inte, är det skäligt att ha ägt saken.

Vi har lyckats hitta ett bra, rent exempel på en Subaru Justy på eBay. Det kommer inte att bryta banken, men det är inte för billigt för att väcka misstanke. Ta en titt och ett bud; så fungerar spelet.

Subaru Justy är en av dessa nyfikenhetsbilar. Som ett marknadsföringskoncept kan vi inte tro idén någonsin gjort det förbi det första mötet. Det kan väl ha varit ett experiment; Subaru fortsatte att skapa ett utmärkt permanent 4WD system för användning i Legacy. Efter den milstolpe som de fortfarande underskattade och övernyttjade, tog Impreza upp huvuddelen av företagets tid och gör det fortfarande. 1994 blev den lilla Justy förlorad mitt i tiden, några undrade om det någonsin verkligen existerade alls.

En vandrande spökbil för att ersätta Vauxhall Nova salongen? Låt oss bara se om vi inte kan få det att hända …

[berättelse av Chris Laverty]

Rekommenderad: