Shaquille O'Neal slog precis en stor överenskommelse för att sälja rättigheterna till hans namn och bild i evighet!

Video: Shaquille O'Neal slog precis en stor överenskommelse för att sälja rättigheterna till hans namn och bild i evighet!

Video: Shaquille O'Neal slog precis en stor överenskommelse för att sälja rättigheterna till hans namn och bild i evighet!
Video: Shaquille O'Neal's Credit Card was Declined at Walmart - YouTube 2023, Oktober
Shaquille O'Neal slog precis en stor överenskommelse för att sälja rättigheterna till hans namn och bild i evighet!
Shaquille O'Neal slog precis en stor överenskommelse för att sälja rättigheterna till hans namn och bild i evighet!
Anonim

Efterföljande i fotspår av andra idrottsstjärnor som John Madden och George Foreman, slog NBA-legend Shaquille O'Neal bara en stor affär för att sälja livstids marknadsrättigheter till hans namn och bild. Innan du blir upphetsad, har det exakta beloppet han sålde för ännu inte avslöjats. När jag skriver detta, kolliderar Research Networks Research Team alla våra sportbranscher för att få det numret - eller åtminstone ett beräknat sortiment. Under tiden har det här hänt just:

Shaq slog avtalet med ett företag som kallas Authentic Brands Group. Autentiska har slagit liknande erbjudanden med många kändisar (eller deras egendomar), framför allt: Marilyn Monroe, Michael Jackson, Elvis och Muhammad Ali. Vad den här överenskommelsen innebär är att Authentic nu egentligen äger Shaqs bild och namn. Authentic kommer att styra utseendet på Shaqs namn och likhet på varor och i olika andra kampanjer och påtänkningar, över hela världen. Men i motsats till de flesta av de erbjudanden som Authentic gör - där kändisen har liten eller ingen roll i beslut om varumärke - kommer Shaq faktiskt att vara nära involverad i företaget och kommer att få ett uttalande i vad han godkänner.

Före dagens monumentala affär var Shaqs nettovärde 350 miljoner dollar. Det inkluderar 292 miljoner dollar i lön på domstolen under sin NBA-karriär före skatter och de ungefär 300 miljoner dollar han har tjänat av domstolen under de senaste decennierna. Och till skillnad från de flesta idrottare har hans påtjänst inte gått ner i pension vid pensionering. År 2015 tjänade Shaq drygt 20 miljoner dollar, vilket gav upphov till företag som Icy Hot, Arizona Beverages, Buick, Gold Bond, Dove och många fler.

Alberto E. Rodriguez / Getty Images
Alberto E. Rodriguez / Getty Images

Kanske mest imponerande, under hela sin karriär, har Shaq gjort en stor insats för att stödja produkter som är överkomliga för vardagliga människor. Hans skorlinje säljs för $ 20 på Wal-Mart; han sålde mer än 2 miljoner par i fjol ensam. Hans kostymer säljer för mindre än 300 dollar hos Macy, långt under det genomsnittliga försäljningspriset för en jämförbar produkt. Shaq har till och med en prisvärd smyckeserie hos Zales, med varje stycke som kommer med en prislapp på $ 100 - $ 500.

När han kommenterade sin övergripande varumärkesstrategi och sitt beslut att fokusera på överkomliga priser sa Shaq följande tidigare idag:

' Min pappa [en gång] sa till mig, "Kom ihåg, det finns fler av oss än dem". Och vad han menade med det är att det finns färre miljonärer och rika människor än det är fattiga människor. Många människor har inte råd med 150 kronor, och det fastnade med mig.'

Det rådet slog verkligen hem på en ödesdigra dag i slutet av 90-talet, när Shaq fortfarande var under kontrakt med Reebok. En dag när han och hans Orlando Magic lagkamrater avslutade övning, närmade sig en kvinna Shaq och krävde att prata med honom. Det visar sig att denna kvinna var en mamma som inte hade råd att köpa ett par skor till sin son. När tårar sprang ner i kinderna, bad kvinnan med honom:

' Varför gör inte en av dig en tikar en prisvärd sneaker ?!'

Shaq svarade:

' Jag ställer inte in priserna. Det är Reeboks jobb.'

Han försökte sedan ge kvinnan 200 kronor kontant, men hon vägrade och stormade av.

Denna händelse ändrade Shaquille O'Neal för evigt. När hans Reebokavtal löpte ut 1998 skrev Shaq inte ett nytt skopontrakt med något företag. I stället gick han ut och tillverkade sina egna skor. Och istället för att ladda den sedvanliga $150 – $200 För ett par skor prissatte Shaq sina skor på $40 och sålde dem på Payless. Hittills har Shaq sålt mer än 100 miljoner par av hans dessa billigare skor.

Rick Diamond / Getty Images
Rick Diamond / Getty Images

Så hur stor kunde den här affären vara?

MYCKET, MYCTET BIG. För att jämföra, tillbaka 2004 betalade EA John Madden 150 miljoner dollar för rätten att använda sitt namn och likhet i sitt videospel för alltid. Madden får också en årlig behållare på 2-3 miljoner dollar. Tillbaka 2001 sålde George Foreman sitt namn till företaget som gjorde sina berömda grillar för en cool 137,5 miljoner dollar.

Men det är mycket troligt att Shaq sålde sitt namn till Authentic for WAY more. Tänk på att Madden och Foreman-avtalen var båda endast relaterade till en produkt. Shaqs affär är för allt som hans namn och ansikte dyker upp för resten av evigheten. Shaqs affär är sannolikt närmare den uppskattade $ 1 miljarder levnadsavtalet som LeBron James just tecknat med Nike. Kanske inte riktigt en miljard, men säkert en enorm summa pengar. Det är också mycket möjligt att Shaq behåller någon aktieägare i sitt eget namn så att han bara kan luta sig tillbaka och kontanta kontroller utöver klumpsumman, medan andra människor styr fartyget från och med nu.

Men stor affär är, gratulerar till Shaq. Det är uppenbart att det här är bra saker som händer med bra människor!

Rekommenderad: